26.10.2023 Kategorie: Tajemství čokolády

Jaké tajemství v sobě skrývá bílá čokoláda?

Bílou čokoládu nelze zaměnit s žádnou jinou. Její charakteristická barva a výrazná chuť, která doslova exploduje v našich chuťových pohárcích, umožňuje rozeznat bílou čokoládu od mléčné a hořké mrknutím oka. A to nejen díky odlišné barvě!

​​

Odkud se vzala? Kde byla vyrobená první tabulka? Je bílá čokoláda nezdravá nebo naopak, obsahuje skryté prospěšné látky? Na všechny tyto otázky se budeme dnes snažit odpovědět v níže uvedeném článku.​

Počátky bílé čokolády

Navzdory tomu, co by se mohlo zdát, je čokoláda v pevné formě (např. tabulky nebo tyčinky) relativně mladým vynálezem. První čokoládová tyčinka byla vyrobena v Bristolu v Anglii v roce 1847 (dříve se čokoláda konzumovala v pitné formě) a muselo uplynout další půlstoletí, než v roce 1897 přišel švýcarský čokolatiér Daniel Peter s myšlenkou přidat do ní mléko. Tak vznikla první tabulka mléčné čokolády, zatímco na bílou čokoládu si lidstvo muselo počkat dalších třicet let.

Kolem roku 1930 vytvořil Henri Nestle první bílou čokoládu. Zpočátku vznikala jen jako způsob, jak se zbavit přebytečného kakaového másla, ale postupem času ji začala oceňovat stále širší skupina milovníků sladkého. Průlom nastal v roce 1948 – tehdy vstoupila na trh první sériově vyráběná bílá čokoláda v podobě tabulek Alpine White. Od té doby obliba bílé čokolády neustále roste. Tento růst pokračuje dodnes: jak odborníci odhadují, hodnota trhu s bílou čokoládou se za poslední čtyři roky zvýšila o téměř půl miliardy dolarů a dosáhla závratné částky 18 miliard dolarů.

Tajemství výroby a servírování bílé čokolády

Jak se vyrábí bílá čokoláda? V první řadě je třeba připomenout, že právě díky způsobu výroby je bílá čokoláda tak odlišná, v porovnání z čokoládou mléčnou a hořkou. Na rozdíl od jiných druhů čokolády bílá varianta neobsahuje kakaový prášek. Hlavní složkou je kakaové máslo kombinované se směsí mléka, cukru a vanilky. Při vytváření této směsi je velmi snadné přepálit kteroukoli z ingrediencí, výsledkem je bílá čokoláda s až příliš sladkou chutí. Toto je tedy příležitost pro zkušené čokolatiéry, jako jsou ti, kteří pracují pro Chocolissimo, jak dovedně vyvážit jednotlivé prvky a získat optimální chuť a aroma.

I ta nejvyváženější bílá čokoláda bude mít velmi intenzivní, sladkou chuť, proto se vyplatí mít na paměti malý, ale účinný trik, který doporučují cukráři. Při podávání dezertů z bílé čokolády je dobré je předem vychladit. Sníží se tak intenzita sladkosti, takže dezert si bez problémů vychutnají i lidé preferující dezertnější chutě..

Tajemné vlastnosti bílé čokolády

Bílá čokoláda je pro svou intenzivní, sladkou chuť někdy vnímána jako mnohem méně zdravá než mléčná a hořká čokoláda.S realitou však tento názor nemá mnoho společného! Na rozdíl od této škodlivé teorie obsahuje čokoláda mnoho cenných živin, které jsou prospěšné jak pro naše tělo, tak pro mysl. Konzumací tohoto druhu čokolády snižujeme riziko hypertenze – může za to obsažená kyselina linolová, která je zodpovědná za správnou činnost srdce.

Bílá čokoláda také pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a zlepšuje účinnost vstřebávání vitamínů a živin z konzumované potravy. Další výhodou užívání bílé čokolády (samozřejmě s mírou!) je ochrana před artritidou. Toto onemocnění je způsobeno hromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech. Bílá čokoláda má na druhé straně četné antioxidanty, které rozbíjejí krystaly na menší prvky.

Je bílá čokoláda dobrá pro náš mozek?

Už víme, jak může naše tělo těžit z konzumace bílé čokolády. Jak to ovlivňuje náš mozek? V první řadě nám může pomoci usnout. Tím, že ji sníme, dodává našemu mozku solidní dávku dopaminu, díky čemuž je naše mysl klidnější, a proto se nám snáze usíná. Bílá čokoláda obsahuje také látky známé jako flavonoidy, které zlepšují naši paměť. Díky nim budeme nejen méně zapomnětliví a duchem nepřítomní, ale také snížíme riziko rozvoje demence..

Výše uvedené příklady dokazují, že bílá čokoláda konzumovaná s mírou, může být velmi prospěšná našemu zdraví. Když si to zapamatujeme, budeme si moci v budoucnu vychutnávat její chuť bez výčitek svědomí.